De belangrijkste lente klusjes

De belangrijkste lente klusjes
Bezig met laden...

Met de lente in aantocht, is het ideale moment aangebroken om een aantal klusjes te doen. In de lente kun je lekker aan de slag gaan met het reinigen van de dakgoot en de gevel. Als je toch al op dat dak staat, neem je natuurlijk ook de zonnepanelen mee. Het is ook hét moment om ramen en deuren te controleren op beschadigingen. Dan ben je straks voor de rest van het jaar weer helemaal klaar! Wij geven je alvast wat tips hoe je de belangrijkste klusjes aanpakt.

Ramen en deuren

Hoewel de regen van de afgelopen maanden heel fijn is voor de natuur, is het absoluut funest voor je ramen en deuren. De kozijnen kunnen gaan rotten als er vocht bij komt. Ook het grote verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur doet de kozijnen geen goed. Tijd om dus even een rondje in en om het huis te lopen en dit goed te checken. Het grootste aandachtspunt, is het schilderwerk. Zodra dit begint af te bladderen, kan er vocht onder komen. Dit vocht kan dan in het hout trekken waardoor dit gaat rotten. Vind je plekken op het kozijn die zijn afgebladderd? Pak dan een schroevendraaier en prik hier voorzichtig mee in het hout. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de kans groot dat er houtrot is. Kleine verrotte delen kan je vaak zelf oplossen, maar zodra de plekken groter worden dan een vuistgrootte kan je het beste een vakman inschakelen. Wist je trouwens dat de binnenkant van het kozijn ook bepalend is voor het schilderwerk aan de buitenkant? Als er vocht onder de verflaag van de kozijnen komt, kan je last krijgen van blaren in de verf. Deze blaasjes betekenen dus dat er vocht onder de verf zit, het is dan ook niet verrassend dat ze vaak gepaard gaan met houtrot.

Om het schilderwerk goed te onderhouden is het allereerst belangrijk om de kozijnen zeker twee keer per jaar schoon te maken. Tijdens deze schoonmaakbeurt kan je ook direct kijken of de kitvoegen van de ramen nog in orde zijn. Als deze nog goed zijn, voorkomt dit dat er regenwater tussen het kozijn en het glas komt. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Het huis goed ventileren voorkomt ook dat het hout vochtig wordt. Door goed te ventileren ontstaat er namelijk geen condens op ramen en meuren, hierdoor vermijd je dat de kozijnen vochtig raken en schade oplopen.

Raam_wassen

Reinigen van dak en gevel

Na het controleren van de ramen en deuren, kan het dak ook een opfrisbeurt gebruiken. Begin met het verwijderen van bladeren, takken en ander vuil. Deze kunnen verstoppingen veroorzaken in de dakgoten. Als dakgoten verstopt raken, zal het water een andere weg zoeken. Dit kan leiden tot onnodige schade aan het dak, de muren en de goten. Om het vuil makkelijk weg te kunnen gooien, kan je een vuilniszak vastmaken aan je ladder. Na het verwijderen van het vuil, spoel je de dakgoten schoon met een tuinslang. Blijft er nog vuil achter? Maak dit dan schoon met een sponsje of staalborstel. Het is wel belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, je wilt de dakgoot niet beschadigen. Is alle vuil nu goed weg? Spoel dan nog een keer de dakgoten na.

Heb je ook zonnepanelen op je dak liggen? Dan is het begin van de lente ook het ideale moment om deze schoon te maken. Zonnepanelen kunnen erg vies worden door vogelpoep, stuifmeel en zand. Al deze viezigheid kan de werking van zonnepanelen beïnvloeden, hierdoor kunnen ze minder energie opbrengen en dat wil je natuurlijk niet. In de zomerperiode brengen zonnepanelen het meeste op, je wilt je panelen dus het liefst voor die tijd goed schoon hebben. Kies een dag uit die niet te zonnig is, want dan kunnen de panelen erg warm worden. Uiteraard zet je het zonnestroomsysteem uit voordat je begint met schoonmaken. Je kunt gewoon je tuinslang gebruiken om de zonnepanelen schoon te spuiten, dit werkt prima. Gebruik in ieder geval géén hogedrukspuit, dit kan de panelen beschadigen. Het is ook niet verstandig om op je zonnepanelen te gaan zitten, staan of leunen.

Ook de gevel kan je eens in de zoveel tijd reinigen. De gevel heeft vaak niet veel onderhoud nodig, maar het kan geen kwaad om twee keer per jaar te controleren of alles nog in orde is. Alg en mos kunnen bijvoorbeeld voor verkleuring zorgen. Dit kun je verwijderen door groene aanslag verwijderaar over de aangetaste plekken te schrobben. Laat dit ongeveer 18 uur intrekken en spuit daarna de gevel schoon met een tuinslang. Bij hardnekkige vervuiling kan je ook een hogedrukspuit gebruiken. Dit kan wel schade veroorzaken, dus pas hier mee op. In plaats van chemisch reinigen, kan je ook je eigen sopje maken van water met schoonmaakazijn. De verhouding hiervoor is 1 deel water op 1 deel schoonmaakazijn. Ook dit schrob je over de aangetaste plekken en laat je weer minstens 18 uur intrekken waarna je de gevel schoonspuit.

Copyright © 2024 Installand B.V.