Het plaatsen van een douchegoot

Het plaatsen van een douchegoot
Bezig met laden...

Ben je van plan om je huidige badkamer eens flink onder handen te nemen of wil je een compleet nieuwe badkamer? Maak dan zeker gebruik van een douchegoot, ook wel ‘drain’ genoemd. Zo voldoet jouw badkamer aan de moderne en functionele eisen van tegenwoordig. 

De inloopdouches worden steeds populairder. Bij een inloopdouche wordt het water afgevoerd via een douchegoot. Er moet in dit geval ook gebruik gemaakt worden van een afschot om al het water weg te laten lopen.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een douchegoot?

De plaatsing

Als eerste moet er uiteraard besloten worden waar de douchegoot precies moet komen. Het is vaak het geval dat deze tegen de wand of iets voor de wand van de achterzijde geplaatst worden. Ook kan de goot bij de ingang van de douche geplaatst worden.

Er zijn verschillende soorten douchegoten voor verschillende plaatsen in de doucheruimte. Zorg dat je de juiste hebt voor de locatie die jij wil.

We bieden o.a. Easy Drain douchegoten aan. Deze zijn eenvoudig te installeren en reinigen. Ook zijn ze beschikbaar in verschillende lengtes. De gepatenteerde technologie, gebruik van hoogkwalitatief roestvrij staal en uitgebreide handleidingen zijn erg behulpzaam en geven jou goede ondersteuning.

 

Goot_plaatsing2

Welke stappen moet je ondernemen?

Bij elke douchegoot zit een handleiding. Deze moet je uiteraard goed doorlezen en opvolgen. Stel de goot op de juiste hoogte en stel deze waterpas. De bovenzijde van de douchegoot moet ongeveer 1 á 2 mm lager liggen dan de vloer van de douche. Hou bij de dikte van de vloer wel rekening met de vloertegels en tegellijm. Vervolgens is het belangrijk dat je de aardedraad aanlegt van de douchegoot naar het aardeverdeelblok.

Sluit de douchegoot aan op een afvoerbuis. Je hoeft deze niet te plakken, omdat de rubberen ring in een afvoer al voor een stevige koppeling zorgt. Ook haal je hier het voordeel mee uit dat als je in een later stadium toch nog aanpassingen wil of moet maken, dat mogelijk is.

Er zijn verschillende materialen om hem waterdicht te maken, zoals een mat of kit. Om er zeker van te zijn dat de goot waterdicht geplaatst wordt, kan men de goot voor plaatsing ook insmeren met kimpasta. Vaak wordt er ook een kimband langs de rand van de goot geplaatst. Ook heeft Easydrain goten met een voorgemonteerde kimband. Deze zorgt ervoor dat ook al zou de voeg rondom de goot lek zijn, het water toch afgevoerd wordt door de goot (TAF uitvoering).

Hierna kan men de vloer storten.

Het afschot

Tijdens het storten van de vloer moet je er rekening mee houden dat het afschot voldoende afloopt (2%). Je wil immers dat het water naar de douchegoot loopt. Wanneer je de vloer gaat storten, zorg je ervoor dat de douchegoot afgedekt is, zodat deze niet beschadigd kan raken en/of vies wordt.

Nu is het tijd om de vloer te gaan betegelen. Bewaar altijd wat ruimte (zo’n 5 mm) rondom de douchegoot. Deze ruimte kit je als allerlaatste dicht. Dit is nadat de vloer betegeld en gevoegd is.

Als allerlaatst kun je het rooster plaatsen. Zorg ervoor dat het inbouwdeel goed schoon is.

Copyright © 2024 Installand B.V.