Dak isoleren

Dak isoleren
Bezig met laden...

Ongeveer de helft van de verbruikte energie in jouw woning gaat naar verwarming. De meeste warmte ontsnapt vooral via het dak. Door je dak te isoleren, houd je woning warmte beter vast. Dakisolatie zorgt niet alleen voor comfort, maar is ook goed voor het milieu. Ook kan je er veel geld mee besparen. Voordat je kan besparen, moet je eerst investeren.

Isoleren kan op twee manieren, namelijk via binnen en buiten.

Via binnen

Als je ervoor kiest om je dak te isoleren via binnen, word het isolatiemateriaal van binnenuit tegen de bestaande dakconstructie geplaatst. Deze manier kan ervoor zorgen dat er wat ruimte verloren kan gaan. Isoleer daarom tussen de gordingen en spanten. Hoe veel ruimte er verloren gaat, is mede afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal.

Via buiten

Kies je ervoor om via buiten je dak te isoleren, dan moet de dakbedekking van het dak gehaald worden. Dit is wel wat prijziger. Bij een plat dak is het ook mogelijk om op de dakbedekking te isoleren. Dit heet een ‘omgekeerd dak’. Daarna moet je het wel ballasten met bijvoorbeeld grind of drain tegels. Ook is het belangrijk dat je isolatie gebruikt die tegen vocht kan, zoals XPS.

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Wil je de meest voordelige optie? Dan kun je het beste gaan voor hard kunststof isolatieplaten,  glas- of steenwol. Let bij glas- en steenwol wel op dat je bescherming gebruikt, zoals handschoenen en lange mouwen. Een stofkap kan ook van pas komen. De vezels die in dit materiaal zitten, kunnen voor een irritatie zorgen.

Kunststof platen hebben het voordeel dat ze bij een dikte van ongeveer 6 cm al voldoende dampremmend zijn. Zorg ervoor dat je geen kieren openhoudt. Het is van groot belang dat alles netjes op elkaar aansluit om te voorkomen dat er warmte verloren gaat.

Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een dunner materiaal met een hoge isolatiewaarde. Als je genoeg ruimte hebt, dan kan je er ook voor kiezen om dikker materiaal te gebruiken met een minder hoge isolatiewaarde.

Hieronder volgt een overzicht met verschillende isolatiewaarden per materiaal en dikte. 


Merk/variant/materiaal

Dikte (mm)

R-waarde (m2.K/W)

Rockwool Steenwol Sonobase

80

2,20

90

2,40

Rockfit duo

80

2,25

90

2,55

Rockroof sidefix

80

2,00

90

2,25

Knauf Rock for all steenwol

80

2,25

90

2,55

Knauf akoustifit glaswol

80

2,20

90

2,40

Isover comfort 32 glaswol

120

3,75

160

5

Kingspan tr26 Pir isolatieplaat (plat dak)

80

3,60

90

4,05

Kooltherm 8 gevelisolatieplaten

84

4,00

95

4,50

Eurothane G (Pir met gipsplaat)

80

3,60

100

4,50

Eps 100 isolatie

80

2,20

90

2,50

 

Zelf aan de slag of een pro?

Ook heb je de keuze om zelf aan de slag te gaan of de klus te laten uitvoeren door een professional. Wanneer je ervoor kiest een professional in te huren, vraag dan verschillende offertes op en vergelijk welke prijs het voordeligst is.

Ga je zelf aan de slag? Dan is de eerste stap om te checken of er folie onder de pannen ligt. Dit kan je controleren door vanuit je zolderraam voorzichtig een dakpan op te tillen. Bekijk de volgende video voor een korte instructie. 

Zit er geen folie onder? Dan kun je gelijk aan de slag met isoleren!

Copyright © 2024 Installand B.V.